تاریخ : پنج شنبه, ۱۲ مهر , ۱۴۰۳ 30 ربيع أول 1446 Thursday, 3 October , 2024
2

کاهش بی‌سابقه «تورم تولید‌کننده» با رکود بی‌سابقه تولید

  • کد خبر : 15991
  • 14 دی 1394 - 19:12

بررسی نرخ تورم تولید کننده در سال‌های ۸۱ تا آذر ماه امسال، نشان می‌دهد کاهش تورم نقطه‌ای این شاخص به ۳٫۴ درصد در آذرماه امسال بی‌سابقه بوده و با توجه به دیگر شاخص‌ها، رکود مهم‌ترین دلیل به وجود آمدن چنین عددی است.

به گزارش گنابادتایمز و به نقل از خبرگزاری فارس، بررسی اعداد تورم تولید کننده در ۱۳ سال گذشته، نشان می‌دهد هیچ‌گاه نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه‌ تولیدکننده تا این حد پایین نیامده است.

نگرانی از آنجا بیشتر می‌شود که در جزئیات تورم تولید کننده، تورم ساخت (صنعت) به منفی ۲٫۹ درصد رسیده و به عبارت دیگر در یک سال منتهی به آذر ماه نه تنها افزایشی در قیمت محصولات حوزه ساخت و صنعت نبوده بلکه میانگین بهای کالاهای این بخش کاهش ۲٫۹ درصدی داشته است.

* فروش محصولات صنعتی پایین‌تر از نرخ مصوب

محمد جواد شریف‌زاده کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با ما در این باره گفت: قیمت محصولات فولادی، سیمانی، سرامیک و دیگر محصولات در عمل زیر قیمت مصوب به فروش می‌رسد.

* صنعتگران حاضر به فروش محصول در قبال چک‌های یک ساله هستند

وی افزود: اگر با ساختمان سازان صحبت کنید، می‌بینید که هزینه ساخت و ساز در این مدت کاهش هم یافته است و تولیدکنندگان حاضر به فروش کالاهای خود در قبال دریافت چک‌های شش ماهه و یک ساله هستند.

* موجودی انبار بنگاه‌ها به شدت افزایش یافته است

این اقتصاددان با بیان اینکه علت کاهش تورم تولید‌کننده به ویژه در حوزه صنعت، افزایش شدید موجودی انبار و نبود تقاضا است، گفت: یک نمونه بارز آن که همه در جریان قرار گرفتند خودروسازان بود. این صنعت با کمک بانک مرکزی توانست مقداری از موجودی انبارش را کم کند.

وی با اشاره به گزارش بانک مرکزی مبنی بر رشد منفی ۴٫۲ درصدی شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی، گفت: جزئیات شاخص تورم تولید‌کننده نشان می‌دهد، بخش‌هایی که دولت برای آن قیمت‌گذاری کرده (مانند هتل و رستوران، ارتباطات و اطلاعات، بهداشت، حمل و نقل) تورم مثبت داشته‌اند.

* اگر دولت قیمت‌گذاری نمی‌کرد تورم تولید کننده منفی بود

شریف‌زاده تصریح کرد: اگر دولت برای این بخش‌ها قیمت‌گذاری نمی‌کرد تورم نقطه به نقطه آنها هم منفی می‌شد؛ در واقع دولت با سیاست‌های قیمت‌گذاری توانسته تورم در این بخش را مثبت نگه دارد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به وضعیت شرکت‌‌های بورس گفت: در بازار سرمایه شرکت‌های تولید کننده کاهش قیمت داشتند و تولید افت کرده است. حتی شرکت‌های پتروشیمی که بازار صادراتی داشتند به دلیل کاهش قیمت نفت با مشکل مواجه شدند.

وی تصریح کرد: این وضعیت بیانگر این است که تولید در رکود شدید به سر می‌برد و اگر دولت برای برخی بخش‌ها قیمت‌گذاری نمی‌کرد، تورم تولید‌کننده هم‌اکنون منفی بود.

*جدول تورم تولید کننده

دورهتورم نقطه به نقطه تولیدکنندهتورم میانگین تولید کننده
اسفند ۸۱۱۵٫۲۱۳٫۵
اسفند ۸۲۱۴٫۵۱۵٫۶
اسفند ۸۳۱۷٫۳۱۶٫۷
اسفند ۸۴۶٫۵۹٫۵
فروردین ۸۵۶٫۴۸٫۷
اسفند ۸۵۱۵٫۷۱۲٫۲
اسفند ۸۶۲۰٫۱۱۶٫۷
اسفند ۸۷۱۵٫۷۲۱٫۸
مهر ۸۸۳٫۵۱۲٫۱
اسفند ۸۸۹٫۵۷٫۴
اسفند ۸۹۳۴٫۲۱۶٫۶
اسفند ۹۰۲۱۳۴٫۲
اسفند ۹۱۴۱۲۹٫۶
اسفند ۹۲۱۷٫۸۳۱٫۹
اسفند ۹۳۱۲٫۳۱۴٫۸
آذر ۹۴۳٫۴۷

به گزارش گنابادتایمز و به نقل از فارس، در سایت بانک مرکزی ارقام تورم تولیدکننده در سال‌های قبل از ۱۳۸۱ موجود نیست اما با توجه به دو رقمی بودن نرخ تورم در دوره‌های قبل از سال ۸۱  تا قبل از اتمام جنگ تحمیلی، کاهش این متغیر به عددی کمتر از ۳٫۴ درصد در آذر ماه امسال بسیار بعید به نظر می‌رسد.

لینک کوتاه : https://gonabadtimes.net/?p=15991

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • برچسب‌ها
    1392 آمریکا انتخابات امام جمعه امام جمعه گناباد امام خامنه ای ایران بجستان برجام برگزیده ها بیدخت جشنواره عمار حسن روحانی خامنه ای خراسان رضوی داعش دانشگاه آزاد دکتر حسن روحانی دکتر رجائی دکتر رجایی دکتر محمد رجائی دکتر محمد رجایی رجائی روحانی سعید جلیلی سومین کنفرانس مددکاری اجتماعی ایران شورای شهر شهردار گناباد علیرضا جاویدعربشاهی علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی فرودگاه گناباد فرماندار فرماندار گناباد پرسپولیس قنات قصبه نماینده گناباد و بجستان هاشمی رفسنجانی مجلس مجلس شورای اسلامی محرم محمد رجائی محمد صفایی کاخک گناباد گنابادتایمز